Diner at God’s Window op Forteiland IJmuiden

||Diner at God’s Window op Forteiland IJmuiden

Diner at God’s Window op Forteiland IJmuiden

Afgelopen donderdag zijn wij uitgenodigd om te komen dineren in de nieuwe ruimte op het Forteiland IJmuiden. Na ruim anderhalf jaar verbouwen is de ruimte klaar om in gebruik te worden genomen op dit bijzondere plekje in IJmuiden.

Ontvangst op het Fort

Om 18:00 uur werden wij verwacht op de kop van de haven in IJmuiden. Hier ligt de Fortwachter klaar, het schip van het Forteiland. Een landingsvaartuig waarmee je je materialen zo het eiland op rolt. Maar ook voor kleine groepen wordt dit schip gebruikt voor de overtocht.

40 bunkers op het eiland

Aangekomen op het Forteiland IJmuiden lopen we de steiger op langs de eerste Duitse bunker, hier staan er wel 40 van op het eiland. Aansluitend lopen we met het gezelschap aan de achterzijde het fort in. Het entrée is afgelopen winter prachtig hersteld met een verlichte vloer. We lopen door naar de achterste geschutekoepel van het Fort waar een heerlijk welkomstdrankje klaarstaat en waar de kok een heerlijk stukje verse zalm ter plekke rookt.

Entree Fort
Koepelzaal

Rondleiding door het Fort

Nadat het welkomstdrankje neemt Iwan ons mee terug naar het kapelletje waar de historische rondleiding start. Tijdens de rondleiding bezoeken we diverse ruimtes met elk een eigen verhaal. Iwan verteld ook wanneer Forteiland IJmuiden een eiland werd en welke functie het Fort heeft in de Stelling van Amsterdam.

Altijd wauw…

Aan het einde wordt er weer gestopt in de Koepelzaal en de Pantsergalerij, wat is dit een mooie plek zeg. Als wij hier met klanten komen horen we bij het openen van de deuren van de Koepelzaal altijd wauw… en dat is leuk om te horen en dan weet je dat je goed zit! Na nog een kort verhaal over de kanonnen in de naastgelegen Pantsergalerij met een dak van maar liefst één meter dik massief staal, lopen we nu naar de nieuwe ruimte.

Ziekenboeg
Trap Bunker

God’s Window

Beneden aangekomen lopen we door de sleutelgang langs de gevangenis naar de voorzijde van het Fort, de spanning wordt langzaam opgebouwd als we bijna in het midden van de gang zijn. Hier zit een deur naar een aangesloten Duitse bunker. Dit is het begin van de nieuwe ruimte waar wij langs design verlichting de trap op lopen.

Ik zie daglicht

Maar waarom heet die ruimte nou God’s Window, ik zit toch in een bunker en ik zie alleen maar beton met prachtige verlichting. Oh wacht, we zijn boven en daar aan het einde zie ik daglicht. We lopen door de gang uit richting het daglicht en we zien langzaam de Noordzee opdoemen achter een enorme glazen pui. En ik dacht wauw bij de Koepelzaal en de Pantsergalerij….. dit is pas wauw! Wat een uitzicht en wat een spektakel om de grootse zeeschepen de haven in te zien komen.

De ruimte is prachtig ontworpen met veel hout, spiegels en voorzien van een grote tafel waarbij iedereen uitzicht heeft op de Noordzee. In één van de ruimtes in deze bunker is een complete hoogwaardige keuken gebouwd zodat Dick de chefkok de mooiste gerechten kan bereiden voor een private dining.

Goddelijke gerechten

Na even acclimatiseren en ja dat is nodig in deze ruimte, ging Dick van start met het uitserveren van heerlijke gerechten. Overal op tafel stonden hapjes, salades, bavette, zeebaars, brood, enz. Onder het genot van een glas wijn hebben wij heerlijk genoten van het diner en vragen wij ons alleen af of God’s Window slaat op het uitzicht of de goddelijke gerechten van Dick!

Bedankt Forteiland IJmuiden dat wij hiervan hebben mogen genieten, ga zo door met deze prachtige locatie!

By | 2018-04-03T11:09:03+00:00 april 1st, 2018|Categories: Fort|Tags: , , , , , |Reacties uitgeschakeld voor Diner at God’s Window op Forteiland IJmuiden

About the Author: