Heb je geen trapje voor me, vraagt één van de mannen terwijl hij op zijn tenen balanceert om een bamboestok boven op de Piramide van zijn groep te plaatsen. Hij kan er net niet bij. Ik adviseer hem wat anders te proberen. “Hé”, lacht hij. “Het thema van deze dag is wel ‘veiligheid’, dus het moet wel verantwoord zijn.”
Teambuilding
Twee groepen van een beveiligingsbedrijf doen samen het spel Fort Pyramide, een onderdeel van Fort Trivial. Dat is een teambuilding programma van Fort Evenementen gebaseerd op het triviant-spel. De beveiligers moeten bij deze ronde samen binnen een kwartier een zo hoog mogelijke Piramide bouwen van bamboestokken en post-elastieken. Dat gebeurt tegen de achtergrond van het fantastische oude vestigingsfort Wierickerschans bij Bodegraven.
Veiligheidsdag
’s Ochtends was het fort het toneel van de Veiligheidsdag van het bedrijf, ‘s middags doen ze aan teambuilding en zijn er verspreid over het fort een groot aantal uitdagingen. Ideaal voor een teamuitje.


Alle groepen beginnen direct fanatiek met bouwen. Daarbij volgen ze globaal twee tactieken. De ene tactiek is het maken van een zo lang mogelijke staak die vervolgens aan het einde omhoog moet gaan. De andere tactiek is het bouwen van een stevig fundament, waar op het laatst een staak op wordt gezet om zo hoog mogelijk te komen.
“Jij was toch een padvinder?”
De samenwerking zit er bij deze beveiligers direct in. Gekeken wordt naar de ‘skills’ van de deelnemers – “Jij hebt toch bij de padvinders gezeten”- waarna ze snel de tactiek bespreken en de taken verdelen.
Fanatieke strijd
Deze middag zie ik vijf maal twee groepen tegen elkaar strijden. Allemaal even fanatiek. Basisontwerpen worden bijgesteld als blijkt dat de andere partij iets hoger dreigt te komen. “Hoeveel tijd hebben we nog?”, is de meest gestelde vraag.
Een voetje op de constructie
Bij de eerste vier competities is het duidelijk wie de winnaar is, maar in het laatste geval is dat volstrekt onduidelijk. Het scheelt zo goed als niets en ik heb geen meetstok van meer dan vijf meter bij de hand. Maar dan merkt een groepslid op dat een deelnemer van de andere groep heel subtiel zijn voetje op de constructie heeft gezet om deze wat extra stabiliteit te geven. Ik sommeer hem zijn voet terug te trekken en gezamenlijk tellen de mannen; één, twee, drie, vier…. en dan valt onder veel hilariteit de constructie om. ‘High fives’ worden uitgedeeld en beide groepen gaan lachend op weg naar het volgende spel.


Deze leuke blog is geschreven door Martin Gerritsen, één van onze vaste spelbegeleiders. Tevens is hij communicatie adviseur bij Tekstbeeld.eu.