Op 23 april was het zover. De première van ons eigen ontwikkelde teambuilding programma Fort Trivial. Een gezelschap van 50 (internationale) gasten gingen op Forteiland Pampus ONS spel spelen…

Wat vooraf ging.

Spel- of teambuilding programma’s zijn niet meer weg te denken bij de bedrijfsuitjes. Op internet wordt je ermee om de oren gegooid. Spionnen, GPS, moorddiner… Heel begrijpelijk, want spelen zijn goed voor de samenwerking, ze maken ons superfanatiek en zorgen vaak voor hilarische momenten.
Maar ja, dan ben je een evenementen bureau en moet je natuurlijk weer origineel zijn.

Blog-trivial-03
blog-trivial-01

Iets met de waterlinies en de Stelling

Omdat wij dit programma wilden ontwikkelen voor onze fortlocaties, was het al snel duidelijk dat het iets te maken moest hebben met de Hollandse Waterlinie en de Stelling van Amsterdam. Gelukkig zijn wij enorme fortennerds en was dit eigenlijk alleen maar een stimulans om iets te bedenken.

Trivial Pursuit

Ja en dan heb je de regel “beter goed gejat dan slecht bedacht”. Dus gingen we onze kast in waar alle gezelschapsspelletjes staan. Yathzee, de Kolonisten van Catan, Scrabble, wat moet je daar nou mee? Dus, hop, naar de kast van de familie. En daar scheen het licht!!!! Trivial Pursuit! De onderdelen zijn makkelijk na te maken en met de categorieën hebben we al een voorsprong op het bedenken van spelen.

Met een twist

Het grote denkwerk ging van start. Een quiz was natuurlijk snel bedacht, maar niet origineel genoeg. Memory, sudoku, allemaal leuke spelonderdelen, maar het moest met de forten te maken hebben. Dus de bekende onderdelen hadden allemaal een twist nodig. En dit waren alleen nog maar de denkspelen, actief aan de slag is ook belangrijk, dus ook daarin moesten we een ruim aanbod hebben.

Schrijven, krassen

Nachtenlang hebben we wakker gelegen om ideeën te bedenken. Het hele internet hebben we afgesurft in binnen- en buitenland. Oude “Wie is de Mol” afleveringen bekeken. En maar schrijven. En maar krassen. Na een maand of twee hadden we per categorie drie spelen bedacht! Stiekem waren we al een beetje trots. Niet wetende wat er nog ging volgen…

Schilderspaleis

Want nu moesten alle spelen gemaakt worden. En materialen gezocht worden. Ons huis werd omgetoverd tot houtbewerkings- en schilderspaleis. De Gamma was onze grootste vriend, net als vele dumpstores in de regio. Die laatste winkels zijn trouwens erg verslavend! Hoe gaaf al die kisten en wat voor een spel kunnen we bedenken om deze koffer heen? Dat was ook wel onze leukste vondst denk ik. Een oud micro-leestoestel uit de begin jaren 80. Hierop doen we nu de fortenquiz.

Blog-trivial-02
Blog-trivial-04

Bloed, zweet en tranen

Uiteindelijk heeft het ons ongeveer een half jaar gekost om dit spel te bedenken, te maken en uit te proberen. De spreekwoordelijke “bloed, zweet en tranen” waren absoluut van toepassing. Alles vergeten, nu op naar de echte première.

Zelf proberen

Bloednerveus waren we. We hadden onze spelbegeleiders twee uur van tevoren ingezet, zodat we alle spelen uitgebreid konden uitleggen en eventueel nog even zelf proberen. Daar kwam de boot… Gelukkig gingen ze eerst nog even wat drinken en daar merkten we al dat het een te gekke groep was!

Spannend

Ik had de eer om de groep te mogen verwelkomen en de uitleg van Fort Trivial te geven. Ze konden aan de slag! Spannend…. Na een half uur voelde ik mijn lichaam langzaam ontspannen. Er werd gelachen, er werd fanatiek gespeeld, er werd gesaboteerd, wat een succes! Natuurlijk heeft het zonnetje en de prachtige locatie ook deel uitgemaakt van de geslaagde dag, maar de Fort-Trivial-glimlach kreeg ik niet meer van mijn gezicht! Op naar de volgende 100!

Blog-trivial-05
Blog-trivial-06