“Pas op. Je valt zo in het water”, roept één van de deelnemers aan de Fortgracht Oversteek. Het is te laat. De zes docenten van het ROC tuimelen onder grote hilariteit van de balk af, zo het water in. Althans, het denkbeeldige water tussen de oever en het eiland dat de deelnemers aan Fortgracht Oversteek met twee balken moeten zien te overbruggen. Het probleem is alleen dat de balken net te kort zijn.

De docenten zijn hier op het schilderachtige Fort Werk IV in Bussum, onderdeel van de Hollandse Waterlinie, om hun succesvolle leerjaar met een bedrijfsuitje feestelijk af te sluiten.

Nadenken, overleg en samenwerken

Voorafgaand aan de barbecue spelen ze Fort Trivial van Fort Evenementen dat is gebaseerd op Trivial Pursuit. Ze beantwoorden echter geen vragen, maar voeren opdrachten uit die dwingen tot nadenken, overleg en samenwerken.

martin-fortgracht-01
martin-fortgracht-02

“Je bent echt kletsnat”

Zoals dus de Fortgracht Oversteek waarbij de groep met twee balken en van de ene naar de andere munitiekist moet zien te komen om een code te bemachtigen van het slot op de eerste kist waarin de beloning – een triviant – verborgen zit. De kisten zijn de oevers, de tussenliggende ruimte het water. Maar dat laatste wordt wel eens vergeten als de deelnemers in hun enthousiasme dwars door het water lopen om de balk aan de andere oever recht te leggen. “Je bent echt kletsnat”, zeg ik dan ‘streng’ als spelleider.

Torenhoge hakken zijn niet veilig

Slechts één deelnemer krijgt van mij toestemming om te ‘zwemmen’. Ze heeft schoenen met torenhoge hakken en dat is niet veilig op de balk. Zij bekijkt met een grote lach de capriolen van haar teamgenoten.

Een wat zwaardere deelnemer heeft de oplossing van het probleem, zo meldt hij. Hij gaat op het uiteinde staan, waarna de lichtere deelnemers naar de overkant kunnen lopen. Het mislukt faliekant.

martin-fortgracht-04
martin-fortgracht-03

Hilariteit alom

Nog voordat de eerste deelnemer halverwege is, valt de balk met deelnemers en al in het water. Hilariteit alom. Snel herpakken de deelnemers zich, want koste wat het kost willen ze het triviant bemachtigen.

Het principe van de hefboom

Ik vraag de groep of één van hen wellicht docent Mechanica of Natuurkunde is. En of zij het principe van de hefboom kennen. De groep hoort het niet, zo fanatiek zijn ze bezig om opnieuw de overkant te bereiken. Met hetzelfde resultaat.

De deelneemster met de hoge hakken heeft wel geluisterd. Ze weet de rest van de groep tot overleg te bewegen en dan is de oplossing snel gevonden. Geen brute kracht of zwaargewicht, maar evenwicht en samenwerking brengen de oplossing. Nu de groep het principe doorheeft, gaat het snel. Maar gaat het snel genoeg?

Het lukt. Op het nippertje.

Ze hebben maar een kwartier om het triviant te bemachtigen en een belangrijk deel van de tijd is al verloren. Eén van de deelneemsters neemt de leiding op zich, roept de anderen op zich te focussen. Ze vinden de code, keren terug naar de eerste kist om deze te openen. Het lukt. Op het nippertje. De vreugde is groot en de deelneemster met de hoge hakken springt van blijdschap zo hoog dat ze bijna alsnog in het water valt.

Geschreven door Martin Gerritsen, communicatiespecialist bij TekstBeeld.eu én spelbegeleider bij Fort Evenementen