Formeren kun je leren! De heren (en dames) hebben gewoon een goede middag teambuilden nodig! Samenwerken, communiceren, teamwork, alles wat nodig is om alle neuzen weer even de goede kant op te zetten.
En laten wij daar nou net het perfecte programma voor hebben.

Toegankelijk teambuilding programma

Het Fort Ministerie (exclusief op Fort 1881) is een toegankelijk teambuilding programma waarbij je als team (“ministerie”) diverse activiteiten gaat uitvoeren om zoveel mogelijk miljoenennota’s te verzamelen.

Zetels verdelen

Laten we in deze versie van het Fort Ministerie zetels gaan verdelen in plaats van miljoenennota’s verzamelen.
De teams worden vooraf bepaald door Tjeenk Willink, hij heeft tenslotte al veel ervaring met formatieonderhandelingen en weet dus wat nodig is om de juiste teams samen te stellen.

fort-ministerie-01
fort-ministerie-02

Om even op te warmen, starten we in de Handelingenkamer. Sybrand doet de deur open…. Lasers! Uit de luidsprekers klinkt het muziekje van Ocean’s Eleven. Tussen de lasers door liggen zetels die de CDA extra kan verdienen. Mouwen opstropen en heel hard je best doen om de lasers niet te raken!

Mislukte verkiezingsaffiches

Vervolgens gaan we naar het Partijprogramma. Even terug naar wat we de kiezers hebben beloofd. Alexander gaat naar de Koffiekamer waar de mislukte verkiezingsaffiches liggen. Hier moet hij gaan samenwerken met Gert-Jan die in de kamer van het Partijprogramma staat en honderden verkiezingsaffiches ziet die teruggaan naar begin 20e eeuw. Met een authentiek veldtoestel communiceert Alexander wat hij ziet op de affiches, Gert-Jan moet dezelfde zien te vinden in zijn ruimte.

Mark toont leiderschap

Door naar het Torentje. Mark heeft zijn mouwen al opgestroopt en kan nu laten zien hoe goed een premier kan leiden. Alle medekandidaten nemen een touw in hun handen en Mark bedient de rode knop. Aan het eind van de touwen zit een magneet waarmee blokken getild kunnen worden om een toren te bouwen. De rode knop is om de magneet in te schakelen. Mark toont leiderschap door aan te geven wat iedereen moet doen.

Tijd voor wat strijd! In het Departement van Oorlog staan Geert en Jesse recht tegenover elkaar. Beide hebben hun zetels “verstopt” in het fort. De heren moeten nu “op zoek gaan” naar deze zetels op de plattegrond van het fort. Een soort zeeslag, maar nu om zetels.

fort-ministerie
fort-ministerie-05

In de Rekenkamer mag Edith Schipper nog één poging wagen. Met 60 munitiekisten, 4 kisten met een sleutel en 1 kist met 4 sloten is het de bedoeling dat ze de juiste sleutels naar het juiste slot brengt.

Wie spilt het minste water?

We sluiten de dag af op het Binnenhof. Emile en Lodewijk gaan nu bepalen wie zich bij de formatie moet gaan voegen door de competitie aan te gaan door zoveel mogelijk water van het fort naar het waterbassin te brengen. Hiervoor zijn ze beperkt in materialen. Wie spilt het minste water?

Formeren kun je leren!

Heb ik teveel gezegd? Formeren kun je leren! Beste (demissionaire) ministers, wij nodigen jullie heel graag uit om, net als Kabinet De Geer II in 1940, naar het stoere Fort 1881 te komen om op dit stukje cultureel erfgoed een nieuwe start te maken aan de kabinetsformatie!

fort-ministerie-03
fort-ministerie-04