Als event manager op fortlocaties moet je toch wel iets hebben met forten. De forten in Nederland zijn onderdeel van Waterlinies of Stellingen, met een oorlogsgeschiedenis waarvan ik altijd dacht dat ik er niets mee had. De geschiedenislessen op school sloeg ik eigenlijk standaard over, ofwel door lekker te slapen tijdens de les of door er gewoon niet te zijn.

Iets met forten

Verbazend genoeg heb ik, als ik terugkijk op mijn verleden, altijd juist wel iets gehad met forten. Opgegroeid in het vestingstadje Muiden, dat vol ligt met forten en bunkers, kan dat eigenlijk ook niet anders.

Westbatterij en Pampus

Als klein kind speelden we met de buurt verstoppertje in de bunkers. In mijn tienerjaren was ik elke zaterdag te vinden in de Westbatterij, waar ik met mijn beste vrienden bij de zeeverkenners zat. Ook kwamen we toen al vaak op forteiland Pampus. Daar was niet veel anders dan heel veel onkruid en betrad je het eiland echt op eigen risico.

blog-nerd-06
blog-nerd-07

In het buitenland

Ook in mijn volwassen jaren, bleef ik forten opzoeken. Nu vooral in het buitenland, waar ik vele jaren heb vertoefd. Het enige verschil in mijn beleving met de Nederlandse forten is vooral het formaat. Maar mijn ultieme “fort-experience” had ik een aantal jaren geleden toen ik Fortwachter werd op Pampus. Elke dag dwalen door het donkere fort, verhalen uitwisselen met oud-bewoners, fantastisch!

Spannende avonturen

De spannende avonturen die ik en mijn vrienden beleefden, dat gevoel heb ik nog altijd als ik een fort binnen stap. De mysterieuze sfeer, de avontuurlijke verhalen, het brengt mijn jeugd weer helemaal boven. Hoe leuk dat ik met dit gevoel nu elke dag mijn werk mag doen!

De leukste verhalen

Wat is er dan zo leuk aan forten, hoor ik vaak. Buiten dat het mij dus een gevoel van jeugdsentiment geeft, vind ik de anekdotes die bij al die forten horen echt geweldig. Ik probeer dan ook bij elk (werk)bezoek aan een nieuw fort de leukste verhalen los te peuteren (ja echt lospeuteren! Sommige anekdotes zijn moeilijk te verkrijgen, zoek maar eens in Google).

Rondleiding

Een rondleiding op een fort is de perfecte manier om deze anekdotes te horen te krijgen. Vaak worden de rondleidingen gegeven door fantastische vrijwilligers die net zoveel liefde hebben voor forten als ik. En ja, soms zijn deze rondleidingen best wel saai, maar altijd komt er wel een klein verhaaltje in voor die de moeite waard is.

blog-nerd-05
blog-nerd-04

Fortwachter in actie

Zo hoorde ik van het verhaal van een fortwachter die tijdens de winter in 1932 twee jongetjes het ijs op zag gaan in de gracht voor het fort. Het ijs was echter nog niet heel sterk, dus de fortwachter hield de mannetjes goed in de gaten. Toen hij even weg keek, waren ze verdwenen. Wel hoorde hij heel hard gegil. Hij rende meteen naar buiten, waar hij met een ladder die hij op het ijs legde, de jongens, twee broers, probeerde te redden. Hij kreeg ze allebei uit het water, echter de jongste was al overleden. Een paar weken later kwamen de ouders van de jongens langs bij de fortwachter. Ze waren hem zo dankbaar dat hij één kind had gered, dat hij een nieuwe ladder kreeg van ze…

Echte mensen, echte verhalen

Ja, ik weet het, ik ben een “sucker” voor dit soort verhalen. Echte mensen, echte verhalen. In de winter ga ik vaak langs de voor mij nog onbekende forten, op zoek naar nog meer verhalen. Misschien moet ik deze maar eens gaan bundelen.

Yep, ik ben een echte fortennerd!

blog-nerd-03
blog-nerd-01