Hoe moeilijk kan het nu zijn, denk ik als ik de ICT-ers zie worstelen met de schuimrubberen dobbelsteen waarop behalve de cijfers ook het woord ‘plus’ staat. Deze puzzel van FortRoom VR, een mobiele Escaperoom van Fort Evenementen, biedt de deelnemers aan dit bedrijfsuitje de nodige hoofdbrekens. Ze hebben inmiddels een half A4-tje volgeschreven met getallen en formules. Ik vraag ze om uitleg van hun berekening, maar ben na twee regels het spoor helemaal bijster. Het gaat duidelijk om ICT-ers. Ik vertel ze dat ze veel te ingewikkeld denken en adviseer ze nog eens goed naar de dobbelsteen te kijken.

Fort Evenementen

De ICT-ers hebben vandaag een bedrijfsuitje in IJmuiden. Oorspronkelijk stond Fort Drone – het vliegen met drones – op het programma, maar de regen en de harde wind noodzaakte tot een alternatief. En die hadden we bij ons in de vorm van drie escapekisten. In drie groepen mogen de deelnemers een grote variëteit aan puzzels oplossen met als doel de zes sloten open te maken. Binnen de 60 minuten. Een grote klok tikt mee en de begeleidende muziek wordt steeds zenuwslopender naarmate de klok de 0 minuten nadert.

Escaperoom

Mijn groep van acht personen is volop aan het puzzelen met de escaperoom. De regen slaat tegen de ramen, de wind giert rond de strandtent. De taken zijn goed verdeeld. De ene groep werkt met een VR-bril aan het letterslot, de ander breekt het hoofd over het cijferslot en de derde groep is bezig met het datumslot. Daarbij gaat het om de datum van de herziening van de inundatiewet. Een schuifspel en een wiskundige formule levert het jaartal op. Die heeft de groep snel: 1423.

Computer

Het blijkt fout. “Kijk”, zeg ik, “een wet die in 1817 wordt aangenomen, kan natuurlijk nooit in 1423 worden herzien.” De groep ziet al snel dat ze een rekenfout hebben gemaakt. “Wij ICT-ers kunnen niet rekenen”, lachen ze. “We laten alles door computers doen.” Dat blijkt ook wel als ze de opgave van de dobbelsteen hebben teruggebracht tot een simpele optelsom. Simpel, maar ze tellen verkeerd. “Tel het nog eens na”, adviseer ik.  “Ik heb hier geen computer bij de hand”, luidt het excuus.

Spannend bedrijfsuitje

Ondertussen heeft de groep vijf van de zes sloten open, maar de klok nadert de 10 minuten. “Wat gebeurt er als de klok op nul staat”, wil een van de deelnemers weten. “Dan ontploft de kist”, antwoord ik. “Daarom willen we ook zo graag dat jullie de escaperoom oplossen, want anders moeten we een hele nieuwe kist bouwen.” Dat lijkt deze ICT-er wel leuk om mee te maken en eigenlijk heeft hij geen zin meer om het laatste slot open te maken. Zijn teamgenoten denken daar anders over en met nog 2.15 op de teller krijgen ze de kist open. Uiteraard vertel ik nog wel even wat er echt gebeurt als de teller op 0 komt te staan.

Een blog van Martin Gerritsen, eventmanager bij Fort Evenementen