Gelukkig is de vloer van Fort Markenbinnen, een van de mooiste forten van de Stelling van Amsterdam, van beton. Anders zouden de accountants die aan Fort Escape deelnemen de vloer er zeker uit hebben gehaald om de sleutel te zoeken.

Die sleutel is nodig om een van de drie sloten van de Escapekoffer open te krijgen. De andere twee sloten – een cijfer- en een letterslot – gaan open door verschillende puzzels op te lossen.

Zoeken op de meest vreemde plekken

Maar die sleutel? Ze zoeken verwoed op de meest vreemde plekken, maar vinden niets. Het doet me denken aan het verhaal ‘The Purloined Letter’ van Edgar Allan Poe waarin de Parijse politie een heel appartement sloopt op zoek naar een geheimzinnige brief. Ze vinden de brief niet. Hij lag namelijk op de meest voordehand liggende plek – gewoon op tafel – en daar had men niet gekeken. Ik vertel de accountants het verhaal en dan valt het kwartje.

martin-escaperoom-01
Fort Room

Het is fascinerend om te zien hoe verschillende de groepen de Escape Room van Fort Evenementen benaderen.

Enige structuur is zoek

De meeste groepen beginnen als een bezetene de puzzels te zoeken en op te lossen. Enige structuur is zoek. Zo zie ik dat de deelnemers de puzzels juist oplossen, maar niet met elkaar overleggen zodat ze het verband niet zien.
De tikkende klok – groot in beeld, de zenuwslopende muziek en de bijzondere atmosfeer van een oud fort maken het compleet. Ze vragen me bijna wanhopig of ik een hint kan geven.
Ik adviseer ze dan vooral samen te werken en de verbanden te zoeken. En ik vertel natuurlijk het verhaal van Poe.

Op het nippertje ontsnapt

Uiteindelijk lukt de helft van de groepen om uit de Escape Room te komen. Weliswaar op het nippertje, maar daar is het dan ook een Escape Room voor.

De laatste groep gaat onder leiding van een deelneemster heel gestructureerd te werk. Ze gaat rustig zitten, inventariseert de puzzels en laat de anderen de puzzels gezamenlijk oplossen. Ze vertelt dat ze al vaker een Escape Room heeft gedaan en geniet zichtbaar van alle uitdagingen. Deze groep lukt het ook redelijk snel om het cijfer- en het letterslot open te krijgen.

Alleen die sleutel. Waar is die toch?

Martin Gerritsen, teambegeleider Fort Evenementen én communicatiespecialist bij TekstBeeld.eu

martin-escaperoom-02
Fort Room