Bij Fort Uitermeer in Weesp vind je een aantal unieke gebouwen die voorheen werden gebruikt als munitieopslag, de zogeheten plofhuisjes. Deze stammen uit de jaren vijftig toen de Koude Oorlog speelde. Tegenwoordig worden deze bijzondere huisjes gebruikt voor onder meer vergaderingen, teambuilding, bedrijfsuitjes, voorstellingen en heel soms een oerhollandse avond!

Geschiedenis plofhuisjes

Na de Tweede Wereldoorlog was er dreiging van een Russische invasie tijdens de Koude Oorlog en werd de Burgerbescherming Nederland (BB) opgericht. Deze hadden op een strategische plek in Nederland ruimtes nodig om de kruit voor de munitie op te slaan. Hiervoor werden de ingenieuze plofhuisjes gebouwd: de vloer was bijna 2 meter dik, de spanten waren van zwaar beton en het dak lag er los op. Op deze manier zou bij een ontploffing van het kruit de explosie de lucht in gaan en de andere huisjes niet geraakt worden. Hoe slim!

Oerhollands

De plofhuisjes horen bij onze oerhollandse geschiedenis, dus hoe leuk dat we gisteravond een oerhollandse avond mochten verzorgen voor een bedrijf dat zich bezig houdt met één van de grootste infraprojecten van Nederland. De 30 gasten werden rond het middaguur ontvangen met een heerlijk kopje koffie van Bocca, het koffiemerk van het Plofhuis dat zijn koffie brandt in Nederland. De bonbons waren huisgemaakt door een lokale chocolatier uit Weesp.

Trainen en teambuilding

In verband met de start van hun project, was er een training georganiseerd voor een deel van de medewerkers van het bedrijf. Het gezelschap, dat vooral uit heren bestond, ging druk aan de slag hoe de communicatie tijdens dit megaproject te allen tijde goed bleef. De training werd afgesloten met een leuke teambuilding oefening in één van de authentieke plofhuisjes zonder verwarming, back to basic dus, net als de manschappen die hier vroeger verbleven!!!

Aan tafel

Aansluitend aan de teambuilding ging het gezelschap terug naar het verwarmde plofhuisje, waar ze uitgenodigd werden aan tafel. In samenwerking met restaurant Aaltje uit Weesp hebben wij onze gasten een fantastisch, maar vooral oerhollands driegangen diner met onder meer oma’s draadjesvlees geserveerd. Iedereen heeft gesmuld en na de nostalgische hangop, namen wij afscheid van de gezellige gasten die de duisternis van het oerhollandse fort inliepen…